torsdag 13 oktober 2016

Slavhandeln

1. Hur gick det till när slavarna fångades (Historiska förhållanden):

Det kunde vara både kvinnor, barn och män som tillfångatogs och lastades på skepp i afrikanska hamnar för att sedan föras vidare över Atlanten. Efter det säljs dom som slavar för arbete i de europeiska kolonierna i Västindien och Amerika. Dom var inte människor där utan ägodelarna och dom blev behandlade som djur. Utrymmet där slavarna fick vara under resan var väldigt trångt och smutsigt vilket gjorde att många dog. Innan fartygen ens hade hunnit lämna kusten hade över 30 fångar dött i sjukdomen dysenteri. Slavarna hade inga rättigheter utan de arbetade hårt från morgon till kväll och de kontrollerades med hot och våld. Slavarnas ägare behandlade oftast sina slavar värre an de behandlade deras djur och det ökade enormt med slavar för att det behövdes billig arbetskraft.

2. Mellan vilka världsdelar pågick slavhandeln när den var som mest intensiva (Skeenden):

Slavhandeln pågick mellan Afrika, Nordamerika och Europa. Från slutet av 1600-talet och under 1700-talet var den slavhandeln som mest intensiv. Under den perioden transporterades ca 50 000 människor över Atlanten till Amerika, årligen för att arbeta som slavar. Slavhandeln (tringelhandeln=slavhandeln) gjorde många människor förmögna och varför det kallas triangelhandeln var för att handelsrutten bildade en triangel på kartan.

3. Varför började engelsmännen använda slavar på sina plantager:

Engelsmännen hade svårt att få tag i arbetskraft till sina plantager. För det var inga vita som ville utföra det tunga och slitsamma jobbet i det varma klimatet. De började använda slavarna som de importerat från Afrika på sina plantager för att de vita ansåg att de svarta passade bättre till att jobba på plantagen, det var ett för smutsigt och slitit jobb för de vita helt enkelt.

4. Varför tror ni att de vita ansåg sig mer värd än de svarta:

Jag tror att de svarta blev underlägsna för att det var de vita som gjorde det mesta innan de svarta kom in. De vita tyckte att de svarta passade bättre till de lite sämre och slitsammare jobben. Jag tror att de vita tyckte att de var värd mer än vad de svarta var och bestämde därmed lite över dom.

5. Varför förbjöd man slaveri:

När liberalismens idéer fick stor spridning i Europa och kolonierna på 1800-talet dröjde det inte förrän allt slaveri förbjöds. Det var först i USA som slaveriet avskaffades efter att sydstaterna besegrats av nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget som varade under 1861-1865.


6. Var det någon skillnad och vilken i sådana fall, på europeiska slavar och afrikanska slavar:

När det gällde arbete så var afrikanska slavarna bättre på att jobba i det varma klimatet än vad europeiska slavarna var.

Men de afrikanska slavarna kunde inte komma ur den världen utan de levde och arbetade som slavar tills de dog. Medan de europeiska slavarna kunde klättra på den sociala rangskalan, alltså att de kunde klättra uppåt mot toppen av ”pyramiden” (adel, bönder osv.) eftersom slavarna var längs ned. Då hände det ofta att de tjänade så mycket pengar att de kunde köpa sig fria.

7. Vilka konsekvenser blir det av triangelhandeln:

Afrika förlorade mycket befolkning och därmed blev det mindre arbetskraft och då ledde det till att de som bodde där och var äldre var tvungna att arbeta och slita för att få mat. Slavarna skickades runt till Amerika och Europa och då fick dom mer arbetskraft och då kunde dom bygga ett större och ett starkare rike. Men eftersom att behovet på slavar gjorde att det blev väldigt lönsamt att man ägnade sig åt slavhandeln. Ledde det förts till att vissa stater (Kongo, Oyo, Ashanti och Dahomey) tog nytta av slavhandeln för att stärka sin makt på andras folks kostnader.

8. Finns det kvar tecken på triangelhandeln idag:

Slaveri idag är förbjudet runt om i hela världen, det är alltså olagligt att göra någon till en slav. Men runt om i världen tvingas ändå miljontals barn, kvinnor och män till att vara slav och arbeta varje dag. Det finns olika slags slavarbeten i dagens läge och det är bland annat skuldslaveri, tvångsarbete i hushåll eller att man födds in i slaveriet för att man tillhör en grupp som diskrimineras i samhället. Offren kan ibland hållas inlåsta och isolerade, och då utsätts de oftast för våld eller sexuellt utnyttjande. Men det är idag enligt internationella överenskommelser förbjudet att man håller någon i slaveri eller slavliknande villkor.

9. Skillnader och likheter mellan slavhandeln:

Likheter:

      ·      Man fördes iväg mot sin vilja och från sin familj
·      Man behandlades illa på arbetsplatserna
·      Man fick jätte lite lön
·      Det var svårt att komma ifrån livet som slav
·      Man måste jobba hela tiden och får inte vila
Skillnader:
  • ·      Olagligt nu
  • ·      Mindre människor blir slavar
  • ·      Man kan få hjälp av polis och andra organisationer


 10. Hur kommer slavhandeln att se ut i framtiden (visa tydliga samband mellan dåtid, nutid och framtid):

Jag tror att slavlivet kommer bli bättre och att det inte kommer vara lika många som blir slavar. Jag tror att livet kommer bli bättre.

11. Egna tankar kring slavhandeln:

Slavhandeln var viktigt för överlevnaden och utvecklingen. Även länderna som man tog slavarna ifrån som exempelvis var Afrika som sedan fick varor av Amerika och andra i västvärlden, vilket var viktigt för dom. Jag tycker inte att någon skulle eller ska behöva uppleva det som slavarna får uppleva och hur de blir behandlade. Inte heller leva på det sättet som de gör och att inte ha samma rättigheter som en ”vanlig” människa har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar