torsdag 15 september 2016

Fysikfrågor

1. Ritade på ett papper, uppgiften är klar!

2. Motkraft uppstår när ett föremål utsätts för en kraft, för då svarar den alltid med en kraft åt det motsatta hållet. Den är lika stor som den första kraften men den är alltså riktad åt det andra hållet, så varenda kraft motsvaras av en annan och lika stor åt andra hållet.  Pannans kraft på en fotboll när man nickar, fotbollens kraft på pannan som kan känns ganska tydligt. Eller när man är ute och ror med båten, årans kraft bakåt i vattnet är ju den som gör virvlar. Vattnets kraft far framåt på åran, och det är det som får båten att börja röra på sig. Det var exempel på motkraft.

3. Massan är antalet av kilogram och är inte samma som tyngdkraften, då tyngdkraften är själva tyngden i föremålet. Som på månen, där är tyngdkraften mycket mindre än vad den är på jorden, men den väger fortfarande lika många kilogram. Så man kan säga att begreppet tyngd talar om hur mycket dragningskraft ett föremål har.

Massa mäter man i kilo (kg)
Tyngd mäter man i Newton (N)

4. Orsaken till att man vill minska eller öka en friktion beror på i vilket sammanhang det är. Kör man bil så bör friktionskraften vara stor mellan vägbanan och däcket. Ju större friktionskraft det är mellan däcket och vägbanan desto mer bromsar det, det blir inte lika ”glidit” när friktionskraften är stor. Är man skridskoåkare vill man ha så lite friktionskraft som möjligt, ju mindre friktionskraft, desto ”glidigare” blir det.  Det blir lättare att ta sig fram, man har inget som bromsar, som när man kör bil.

5. En hävarm är när avståndet mellan en vridningspunkt och stället där en kraft träffar, i det här fallet träffar den en hävstång. Då kallas kraftens hävarm, ju längre hävarmen är desto mindre kraft behövs.

6. Tyngdpunkten är den punkt där kraften angriper sig, det vill säga där massan kan anses vara koncentrerad. Den punkt där föremålet kan balansera på rätt sätt. Med tyngdpunkt menar man en punkt där man tänka sig att föremålets hela massa är samlad.  Punkten i ett föremål är där tyngdkraften har sin angreppspunkt.

7. För att ett föremål ska stå stadigt bör stödytan vara så står som möjligt. När man tillverkar ett föremål måste man då tänka på stabiliteten. Är det en stol man tillverkar är stödytan mellan benen på stolen, tillverkar man en bil är stödytan mellan de fyra hjulen. Tyngdpunkten på föremålet måste vara innanför stödytan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar