torsdag 2 juni 2016

Diskrimineringslagen

Vilket syfte har lagen:

Syftet med lagen och vad den vill säga är att motverka diskrimineringen och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Dessa saker är exempel på de olika vad man vill motverka och vad man vill främja. Lagen innehåller förbud mot både direkt och indirekt diskriminering samt trakasserier av olika slag, den innehåller också skydd mot diskriminering mot de två nya diskrimineringsgrunderna som är ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck.


På vilka grunder kan man diskrimineras enligt lagen:

Grunderna till diskriminering hänger en stor del på kön, identitet, sexuell läggning, religion, trosuppfattning, funktionsnedsättning, ålder könsöverskridande identitet eller uttryck. Grunderna handlar också om direkt och indirekt diskriminering, när någon behandlas orättvist i en jämförbar situation och behandlas orättvist av en bestämmelse, kriterium eller ett förfaringssätt.


Vilka olika former av diskriminering finns enligt lagen:

Direkt diskriminering: Är om någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas i en jämförbar situation.

Indirekt diskriminering: Är om någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt.

Bristande tillgänglighet: Att en person med funktionsnedsättning blir behandlad orättvist genom att sådana åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att den personen ska komma i en jämförbar situation. Personer utan denna funktionsnedsättning som är skäliga utifrån krav på tillgänglighet i lag och annan författning med hänsyn till:

·      Ekonomiska och praktiska förutsättningar
·      Varaktigheten och omfattningen av förhållandet eller kontakten mellan verksamhetsutövaren och den enskilde.
·      Samt andra omständigheter av betydelse

Trakasserier: Ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.


Sexuella trakasserier: Ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar