fredag 30 september 2016

Förbränning av magnesium

Material
  •  
  • ·      Degel
  • ·      Degeltång
  • ·      Magnesiumband, max 2cm
  • ·      Brännare
  • ·      Tändstickor
  • ·      Skyddsutrustning – Glasögon


Hur ser Mg (magnesiumet) ut:

Magnesiumet är smalt, silvrigt, glansigt, tunt och har en skrovlig yta. Magnesiumbandet är böjligt och går att röra väldigt lätt.

Skriv ner vad som händer:

Vi började med att tända brännaren och justerade den så att den hade en blå låga (som alltså innehåller mycket syre), eftersom att den är varmast.
När vi satte in magnesiumet i eldslågan så kom det ett starkt ljus. Som man inte ska titta in i, på grund av att det är alldeles för starkt för ögonen. Man kan bränna ögonen och till och med bli blind. Dock lyckades vi få med ljuset på bild. När ljuset är som starkast smälter magnesiumet, och landar i degeln som vi hade under lågan.

Vad har slutresultatet för egenskaper:

Slutresultatet ser nästan ut som ett vitt pulver, det är alltså väldigt smuligt och skört.

Jämför, förklara vad som har hänt:

2 Mg+ à MgO

Magnesium + syre à magnesiumoxid (nytt ämne)

Järn + syre à järnoxid (rost)

torsdag 15 september 2016

Fysikfrågor

1. Ritade på ett papper, uppgiften är klar!

2. Motkraft uppstår när ett föremål utsätts för en kraft, för då svarar den alltid med en kraft åt det motsatta hållet. Den är lika stor som den första kraften men den är alltså riktad åt det andra hållet, så varenda kraft motsvaras av en annan och lika stor åt andra hållet.  Pannans kraft på en fotboll när man nickar, fotbollens kraft på pannan som kan känns ganska tydligt. Eller när man är ute och ror med båten, årans kraft bakåt i vattnet är ju den som gör virvlar. Vattnets kraft far framåt på åran, och det är det som får båten att börja röra på sig. Det var exempel på motkraft.

3. Massan är antalet av kilogram och är inte samma som tyngdkraften, då tyngdkraften är själva tyngden i föremålet. Som på månen, där är tyngdkraften mycket mindre än vad den är på jorden, men den väger fortfarande lika många kilogram. Så man kan säga att begreppet tyngd talar om hur mycket dragningskraft ett föremål har.

Massa mäter man i kilo (kg)
Tyngd mäter man i Newton (N)

4. Orsaken till att man vill minska eller öka en friktion beror på i vilket sammanhang det är. Kör man bil så bör friktionskraften vara stor mellan vägbanan och däcket. Ju större friktionskraft det är mellan däcket och vägbanan desto mer bromsar det, det blir inte lika ”glidit” när friktionskraften är stor. Är man skridskoåkare vill man ha så lite friktionskraft som möjligt, ju mindre friktionskraft, desto ”glidigare” blir det.  Det blir lättare att ta sig fram, man har inget som bromsar, som när man kör bil.

5. En hävarm är när avståndet mellan en vridningspunkt och stället där en kraft träffar, i det här fallet träffar den en hävstång. Då kallas kraftens hävarm, ju längre hävarmen är desto mindre kraft behövs.

6. Tyngdpunkten är den punkt där kraften angriper sig, det vill säga där massan kan anses vara koncentrerad. Den punkt där föremålet kan balansera på rätt sätt. Med tyngdpunkt menar man en punkt där man tänka sig att föremålets hela massa är samlad.  Punkten i ett föremål är där tyngdkraften har sin angreppspunkt.

7. För att ett föremål ska stå stadigt bör stödytan vara så står som möjligt. När man tillverkar ett föremål måste man då tänka på stabiliteten. Är det en stol man tillverkar är stödytan mellan benen på stolen, tillverkar man en bil är stödytan mellan de fyra hjulen. Tyngdpunkten på föremålet måste vara innanför stödytan!


fredag 2 september 2016

Experiment tyngdpunkt

Vi började med att klippa ut två stycken kartong bitar, en regelbunden och en oregelbunden. Sedan satte vi fast ett häftstift i ett hörn av kartongbiten, sen knöt vi fast en tråd i häftstiftet och en tyngd längst ned på tråden som vi sedan satte fast i hörnet på kartongbiten. Vi ritade av vart tråden hade varit och bytte sedan hörn och gjorde samma sak där. Där sträcken möttes är tyngdpunkten.






torsdag 1 september 2016

Krafter laboration 1

Sak
Massa
Tyngd
Sax
30,6g
0,5N
Bil
104,9g
1,6N
Träbit
98,9g
1,1N
Nyckelknippa
84,7g
1,2N


1N= 100g


Jag fick olika resultat från massan och tyngden, och dom ska ju höra ihop. Det kan bero på vågen, den kanske inte funkar som den ska, samma med dynamometern, sen kan jag också ha läst fel.