tisdag 10 maj 2016

Författarporträtt - Inlägg 6

Författaren som skrivit boken Änglamakerskan är Camilla Läckberg. Camilla föddes 30 augusti 1974 i Fjällbacka. Hon skriver deckare och har bland annat gjort böckerna lejontämjaren, tyskungen och sjöjungfrun. Camilla har gett ut åtta romaner och två novellsamlingar. Bokserien har blivit en av de bästsäljande i Sverige och internationellt. SVT har även visat Fjällbackamorden, en tv-serie som är baserad på romanfigurerna från Camillas deckare. Fjällbackamorden producerades av produktionsbolaget ”Tre vänner” som även filmatiserat hennes roman Tyskungen. Totalt har hennes böcker sålts 12 miljoner exemplar och serien har sålts till 50 olika länder. Det är det fyra första böckerna som har blivit tv-seriefilmer.

Camillas två första kriminalromaner om Patrik Hedström och Erica Falk var Isprinsessan och Predikanten som hyllades i pressen och fann snabbt många läsare till böckerna. Men det verkliga genombrottet kan med Stenhuggaren som år 2005 nominerades till bästa svenska kriminalroman av svenska deckarakademin. Även deckarna Olycksfågeln och Tyskungen blev årets bästa kriminaldeckare men som också var huvudböcker i Bonniers Bokklubb. Camilla har även gett ut 2 stycken kokböcker och 3 stycken barnböcker.

Camilla har även varit programledare tillsammans med Denise Rudberg i litteraturprogramet Läckberg & Rudberg. Hon har även medverkat i Let`s Dance 2012 där hon slutade på en fjärde plats. Camilla har också varit med u ett avsnitt av komediserien ”Välkommen åter”

Camilla bor just nu i Enskede och har fyra barn, mellan 2010 och 2014 var hon gift med Martin Melin.

Romaner:

2003 – Isprinsessan

2004 – Predikanten

2005 – Stenhuggaren

2006 – Olycksfågeln

2006 – Snöstorm och mandeldoft

2007 – Tyskungen

2008 – Sjöjungfrun

2009 – Fyrvaktaren

2011 – Änglamakerskan

2013 – Mord och mandeldoft


2014 - Lejontämjaren

onsdag 4 maj 2016

Läsdagbok - Inlägg 5


Boken jag läser utspelar sig i Fjällbacka som är ett litet samhälle som ligger på västkusten. Händelserna kan göra att rykten sprids och att Fjällbacka får ett dåligt ryckte då det är mycket ”hemska” saker som händer. Änglamakerskan är boken jag läser och tiden den utspelar sig i är lite olika för i varje kapitel byts året, tiden spolas tillbaka. Men man kan säga att tiden den utspelar sig i är dåtid, boken handlar om förr i tiden. Alla händelser utspelar sig längre bak i tiden och då det blir tillbakablickar är det ännu längre bak i tiden, delar av boken utspelar sig på 1974.

tisdag 3 maj 2016

Läsdagbok - Inlägg 4

I min bok är huvudpersonerna sex stycken. Det är paret Ebba och Mårten, Dagmar, poliserna Gösta och Patrik och Erica som är Patriks fru. Varför jag ser alla sex som huvudpersoner är för att det är de sex personer boken handlar om och för att verkets handling utspelar sig kring och med de personerna. Fokalisatorna är lite olika, man kan säga att den hoppar mellan de olika karaktärerna. Karaktärerna är alltså huvudpersonerna, men boken har ingen fast fokalisator. Så det är alltså flera olika personer som berättas genom boken för att personerna är olika i varje kapitel.

Boken har ingen konkret antagonist, men i antagonistposition är två stycken händelser och en person. Händelserna och personens ”roll” hänger ihop. Den första händelsen är ett mord som inträffar och där är även mördaren en antagonist. Den tredje och sista händelsen är en brand som uppstår, de vet dock inte vem eller vad som orsakade branden än då jag inte har läst klart boken.