onsdag 20 april 2016

Berättarperspektiv - Inlägg 3


Boken är i berättarperspektivet tredjeperson. Tiden som boken finner sig i är dåtid men ibland blir det tillbakablickar och tiden spolas tillbaka i tiden. Det som händer i boken är begränsat i vetandet, alltså att berättarrösten inte vet exakt vad karaktärerna tänker. Berättaren följer en eller flera karaktärer och då kallas det växlande point of view. Varför den är det är för att boken handlar om ett flertal personer, både en men också flera. ”Hon kan vara nog så övertygad” är ett exempel på att berättarperspektivet är i tredjeperson. Men om man ska göra om det till förstaperson så blir det, ”Jag kan vara nog så övertygad”.

tisdag 19 april 2016

Genrer - Läsdagbok


Änglamakerskan som är skriven av Camilla Läckberg har genren deckare, spännande och thrillers. Men spännande och thrillers tillhör deckare och är då EN kategori/genrer. Varför Änglamakerskan är en deckare är för att den handlar om brott, det finns en del spänning, mysterium och vissa läskiga situationer. De bott som begås försöks lösas av detektiver som både är professionella men också amatörer, det uppkommer en massa ledtrådar, det finns några misstänkta och folk som försvinner. De som boken handlar om är verklighetsbaserad vilket betyder att den är baserad på verkligheten, det skulle kunna hända i verkligheten. 

Det som gör boken spännande är då man inte vet vem den skyldige är och för varje kapitel händer det mer brott, fler ledtrådar hittas så den blir bara mer och mer spännande. Varför jag tycker att Änglamakerskan är spännande är att är band annat för att det begås mord, det spolas tillbaka in tiden och en av karaktärerna i boken skriver en bok. Det hon skriver i boken handlar om en brand och personer som är inne i huset som brinner. Mordet som händer i boken försöker utredas av olika personer, både amatörer men också poliser, en massa ledtrådar uppstår. De olika genrerna gör boken bra och jag tycker hittills att den är bra!

måndag 18 april 2016

Short description about Ella


Ella is a girl which is very kind, happy and funny. At her spare time she likes to be with friends, listen to high party music (haha) and spend time in the stable. Caveran Hill Queen also called Hilda is Ella`s own pony, they`re a so beautiful, a dream team. They are hard to beat at the racetracks and I wish them luck and hope they win all the competitions they are on in the future. Ella laughs all the time, and even more when she is tired. You never get bored when you are with her, you laugh so much that you cry. She is a real joy spreader. Ella has one sibling, a little sister and she is ten years old. If Ella got to choose food it becomes sushi, it`s her favorite food. Ella is considerate and cares for all, she always do her best to make other people happy.


Ella is a wonderful person!<3

Utmaningen 2 + frågor 12 och 13

onsdag 13 april 2016

Änglamakerskan - Camilla Läckberg


Jag valde Änglamakerskan för att jag tyckte att den lät spännande. Jag har också hört att Camilla Läckbergs böcker är bra och att hon är en bra författare så det var lite därför som jag också valde den. Jag ville testa någon ny bok och när jag läste på baksidan av Änglamakerskan så lät den som en bok som jag skulle tycka om, en spännande bok. Jag fastnade också för omslaget, jag tyckte den såg spännande ut. Varför jag tyckte att boken lät spännande var för att den handlar om en familj som försvinner spårlöst från en ö som heter Valö och den ligger utanför Fjällbacka. Vid en lunch sitter alla där förutom ettåriga dottern Ebba, Ebba är alltså försvunnen. Sedan spolar det fram i tiden, vet inte riktigt vad jag kommer tycka om det men jag tror att boken kommer vara bra!

tisdag 12 april 2016

Ordkunskap

Målande: Uttrycksfull, ”Hon fantiserar sig en målande bild framför sig”.

Eloge: Beröm, ”Jag fick eloge när jag lagade middag”.

Puka: Trumma, ”Jag vill ha en puka”.

Alludera till/på: Syfta, ”Han syfta på mina kläder jag hade på mig”.

Pseudo intellektuell: Man försöker vara smartare än vad man är.

Hippologi: Läran om hästen, ”Jag älskar hippologi”.

Bejakande: Bekräftande, ”Jag fick bejakande av läraren”.

Ocker: Brott, ”Man ska inte ockra, man kan få väldigt hårda straff”.

Florera: Blomstra, ”Blommorna florerar så fint i år”.

Eftermäle: Summering efter livet, ”Jag eftermäle farfars liv”.

Alter ego: Andra jag, ”Ibland blir jag mitt alter ego och det är när jag är i skolan”.

Preskriberad: Ogiltig, ”Min hjälm var preskriberad, så jag får inte använda den längre”.

Gordisk knut: En knut, ”Jag har gjort en gordisk knut”.

Bestyrka: Ge stöd, ”Vi bestyrkade vän”.

Ellips: Cirkel, ”Helikoptern gjorde en ellips”.

Kufisk: Underlig, ”Han är så kufisk”.

Svinn: Minskning, ”Jag svinnade bilden".