fredag 26 februari 2016

Wikipedia Uppgift

Wikipedia
Emma 7B

1. Hur ser det på artiklarnas tillhörighet, Wikipedias trovärdighet och hur Wikipedia kan användas i klassrummet:

För Wikipedia är trovärdighet ett av de viktigaste målen att uppnå. Det hänger väldigt mycket på deras källor, det är viktigt att en Wikipediaartikel innehåller källhänvisning. Wikipedia är också en öppen sida där vem som helst kan skriva, lägga till och ändra i texterna, så som privatperson men också företagare. Man behöver alltså ett konto för att kunna ändra, eftersom vem som helst kan skriva eller ändra på Wikipedia så är det inte alltid en så trovärdig källa. Man vet inte vad personen som skrivit texten har för kunskaper om ämnet, så Wikipedia är inte alltid en så bra sida att lita på i alla lägen då det inte alltid stämmer. Men Wikipedia fungerar perfekt om man vill få lite mer information, det kan vara bra att du redan vet lite om ämnet så du kan se om det som står i texten låter trovärdigt. Om man vill vara säker att det som står i texten är rätt så kan man jämföra med en annan källa och se ifall man hittar samma information eller om det inte stämde.
Wikipedia kan användas i klassrummet som ett läromedel och en källhänvisning, jag tycker att Wikipedia är en bra källa så länge det inte gäller företag och deras försäljning.

2. Lär dig också mer om deras systerprojekt, till exempel Commons, Wiktionary och Wikisource:

Wikipedia Commons är en databas för fria bilder, videor och ljudfiler.
Wiktionary är en ordbok där de flesta numren handlar om översättningar på olika språk.
Wikisource är ett systerprojekt till Wikipedia och är en dokumentsamling för böcker, texter och historiska dokument som tidigare publicerats.

3. Ta också reda på vad en creative commons-licens är:
Creative Commons är en ideell förening som vill öka mängden av fria kulturella verk och öppet innehåll, av tillexempel konstnärliga verk, texter, bilder och ljud. Organisationen startades 2001 av amerikanske Lawrence Lessig tillsammans med Hal Abelson och Eric Eldred och med stöd från Center for the public domain.
Licensen Creative Commons innebär du som grundare tillåter andra, använda, redigera och sprida dittarbete, även i affärs mässiga sammanhang. De personer som väljer att använda Creative Commons licenserade arbeten ska berätta vem det är som har skapat arbetet, när det används, utvecklar eller sprider arbetet. Alla nya arbeten ska uppstå utifrån ett arbete som har den här licensen, ska ha samma licens. Som ursprungsverket.

Använder du Wikipedia i dag? Hur:
Jag brukar använda Wikipedia som informationskälla, där jag kan få en uppfattning om ämnet, de jag söker efter och vill veta mer om, allt finns nästintill på Wikipedia.

Vad är Wikipedias idé och målsättning:
Wikipedia är ett uppslagsverk där man kan hitta fakta. Alla människor från hela världen ska kunna lägga till saker i texter och redigera.

Vilka står bakom Wikipedia:
Det kan vara allt från privatperson till professorer som har helt olika utbildningar och kunskaper.

Vilka fördelar kan finnas med Wikipedia:
Att man snabbt hittar information som oftast är lätt att förstå och att

 Vilka nackdelar kan finnas med Wikipedia:
Eftersom vem som helt i princip kan skriva, lägga till och ändra i Wikipedia så är en nackdel att man inte vet vem/vilka det är som har skrivit det då det kan variera mycket, och om det är sant.

 Vad bör du ta hänsyn till ur ett källkritiskt perspektiv om du vill använda Wikipedia som källa i dina skolarbeten? (Använd dig av checklistan i källkritik):
Vem det är som har skrivit texten, privatperson eller professorer.

Vem källan riktar sig emot. Hur bra eller dålig något är och den som skrivit har blandat in sina egna tankar och åsikter.

Hur källan är presenterad, ifall källan vill sälja något eller har en åsikt.


När källan uppdaterades senast, ifall texten är skriven för några år sedan så är det inte säker att den stämmer nu.