måndag 30 november 2015

Filtrering

Filtrering är en rengöringsmetod där man kan sätta ett filter i en tratt och det filtrets porer som renar det som en sil fast mycket bättre men långsammare. Filtrering används i naturen tex när vatten filtreras genom marken och när man ska rena vattnet från tex sand och smuts.
Vi använde ett stativ med en muff och en tratt med ett filter i där vi sedan renade vatten från sand.

Dekantering

Det är en metod som man skiljer ämnen åt. Vi tog 2 stycken 200 ml bägare och hällde upp 200 ml vatten och 1 tsk sand. Vi blandade vatten och sand och sedan lät vi sanden sjunka till botten så vattnet och sanden delade sig och sedan hällde vi över vattnet till den andra bägare så det bara var vatten där.

Dekantering används vid vin tillverkning och man kan ju även göra det när man blandar Oboy.

torsdag 26 november 2015

Lab-rapport

Syfte:
Undersöka om det tar olika lång tid att lösa upp en brustablett beroende på om den löses i vanligt eller i kolsyrat vatten.

Hypotes – Vad man tror kommer hända:
Jag tror att brustabletten kommer lösas upp snabbare i det kolsyrade vattnet eftersom det kolsyrade vattnet bubblar och brustabletten ska ju som smälta sönder.

Materiel:

·      2 dricksglas
·      Vatten
·      Kolsyrat vatten
·      Brustablett
·      Tidtagarur

Metod (genomförande):
Vi tog ett glas och hällde upp 1dl vanligt ljummet vatten och släppte ned en brustablett. Sedan gjorde vi samma sak fast med kolsyrat vatten.

Resultat:

Vanligt vatten
Kolsyrat vatten
32,40 sek
34,87 sek


Slutsats:

Vanligt vatten löser upp snabbare eftersom i kolsyrat vatten så är det redan kolsyra och då tar det längre tid. I vanligt vatten finns det ju inte kolsyra och då tar det snabbare eftersom när man släpper ned brustabletten i det kolsyrade vattnet så åker kolsyran ut.

onsdag 4 november 2015

Saga

Det var gång en liten flicka som hette Lotta, hon gillade när hennes mamma läste sagor för henne. Hennes favorit saga var om en häxa som hette Katarina som flyger till Blåkulla. Katarina har även en katt som hette Lofus. Hennes mamma började berätta sagan för Lotta.


Det var en gång en häxa som hette Katarina. Katarina har en katt som heter Lofus. Lofus och Katarina bor inne i skogen i ett litet hus. Häxan Katarina hade en svart hatt och en stor vårta på näsen. En dag knackar det på dörren. Katarina går och öppnar och där ute står det en liten pojke och en flicka. Barnen frågade Katarina om dem fick övernatta hos henne en natt för att dom hade tappat bort sig och inte hittade hem. Katarina sa att det gick bra, men det barnen inte visste var att hon var en häxa. Katarina gillade inte barn, men sa ja ändå. Katarina sa att hon var tvungen att gå iväg, barnen frågade vars hon skulle men hon ville inte svara på det. Barnen gick till fönstret när häxan hade gått ut. Dem såg Katarina ta en kvast och flyga iväg, hon skulle till Blåkulla. Barnen blev rädda och låste dörren så inte häxan skulle komma in igen när hon kom hem. När häxan väl kommit hem så hade barnen gjort ett hål i golvet precis efter ytterdörren så när häxan öppnade dörren ramla hon ner. Dom stängde luckan och sen så gick dom ut och stängde dörren.